4 ayda nasıl 20kg verdim.
Yoğun iş temposu, bilgisayar başında saatlerce geçirilen zaman ve yaş ilerledikçe yavaşlayan metabolizma sayesinde son 1 yıl içerisinde oldukça fazla kilo almıştım. Bu kilo sorunu beraberinde bir çok hastalık ve olumsuzluğu da beraberinde getirmişti.
Erken yaşta kalp rahatsızlıkları, metabolik rahatsızlıklar ve fiziksel aktivite eksikliğinden kaynaklı ortopedik sorunlar baş göstermişti.
Yazıma başlamadan önce bu motive edici fotoğrafı sizinle paylaşmak istedim. Tüm bu anlatacağım süreç bittiğinde böyle bir sonuca ulaşma düşüncesi sizi okumaya da motive etmesini umuyorum.
Bir gün arka bahçede yeni projeleri düşünürken, yerde bulduğum bir kozalağı, ayağımla biraz uzağa tepeleyerek zaman geçiriyordum. Ertesi gün sağ bacağım sanki dayak yemişçesine ağrıyordu. 3 gün boyunca geçmedi. Bu ağrının sebebinin bahçedeki kozalakları tepelemekten kaynaklanacağını aklımın ucundan bile geçiremezdim.
Sürekli daralan elbiseler, nefes almada yaşanan zorluklar, hemen yorulma ve sürekli kendini güçsüz ve enerjisi tükenmiş halde hissetmek sadece ve sadece kilo sorunlarının açtığı anlamsız ve gereksiz yükten kaynaklanıyordu.
İşte tam bu noktada artık bir şeyler yapmaya çok ciddi olarak karar verdim.
Size yaptıklarımı kısaca özetleyeceğim.
Daha sonraki zamanda bu konu hakkında detaylı yazmaya devam edeceğim.
4 ayda 20kg verme özeti
1-Günlük yapılması gerekenler ve kurallar
2-Beslenme Alışkanlığının baştan yaratılması
3-Haftada 3 kere 20dk'lık 8 hareketten oluşan HİT antremanı
1-Günlük yapılması gerekenler
a) Her gün düzenli olarak en az 30 dk yürüyüş.
Ben sahil kısmında oturduğum için akşamları hiç üşenmeyip çıkıp en az 30 dakika normal tempo (92kg olduğum için hızlı tempo hemen yoruyordu ) yürüdüm. Yürümek metabolizmayı hızlandırıp yediklerinizi daha hızlı yakmayı sağlar. Özellikle akşam yemeklerinden 1 saat sonra yürüyüş çok daha etkili.
b) Kilonuzu ölçmek
Her sabah kalktığınızda aç karna kilonuzu ölçüp not edin. Ve mümkünse bunu birileri ile paylaşın.
2-Beslenme Alışkanlığının baştan yaratılması
Bu kısma çok dikkat edin işin en özel yanı burada yazacaklarım.
Ben hiç bir zaman diyet yapmadım. Yediklerime sınır koymadım. Çünkü diyet başı ve sonu olan bir dizi beslenme planından oluşmaktadır. Çoğu insan diyeti bittikten sonra eski kilolarına geri döner. Benim burada bahsettiğim beslenme alışkanlığını değiştirerek kısa sürede kilo vermek ve bunu sürekli olarak korumak.
Kurallar:
En önemli kural şu: Burada ne yediğinizden ziyade ne yememeniz gerektiğinden bahsedeceğim. Önemli olan neyden ne kadar yemek değil, hayatınızdan tamamen çıkarmanız gereken şeyler. Bunu bir defa fark edip uyguladığınızda kendinizi çok iyi hissedeceksiniz. Aşağıdaki kısımda bu konuyu elimden geldiğince anlatmaya çalışacağm
-Sabah kahvaltısı mutlaka yapılacak
-Kesinlikle buğday içeren yiyecekler yenmeyecek, şekerli her şeyden uzak durulacak, kızartma, patates, pilav, makarna ve marketlerde satılan cips, bisküvi, çikolata vb asla ve asla satın alınmayacak. Gazlı içecekler ile her türlü kutu meyve suları bunlar İstisnasız yasak.
Sabah Kahvaltısı ve Kurallar
Sabah kahvaltı yapmadan asla evden çıkmamak gerekli, çünkü vücudun en çok ihtiyaç duyduğu öğün kahvaltıdır. Sabah kahvaltıyı atlayıp öğlen yerseniz vücudumuz açlık psikolojisine girerek metabolizmayı yavaşlattığı gibi, öğün atladığınızda yediğiniz ilk yemeği yakmak yerine hemen yağ olarak depolamaya başlıyor. O yüzden en önemli öğün kahvaltıdır.
Asla yapmayın: Kahvaltı yapmadan evden çıkarsanız dışardan asla sandwich, boğaça, smit atıştırmayın. Hiç birşey yemeyin daha iyi.
Kısaca Kahvaltıda ne yedim.
-Yeşil Çay, tabiki şekersiz.
-Yumurta - Zeytin Çeşitleri - Peynir - Ceviz - Yeşillikler
*Özellikle miktar belirtmiyorum çünkü miktar siz doyana kadar. Ne kadar yediğiniz değil yemedikleriniz önemli. Siz yukarıda saydığım sağlıklı şeylerin yanına mesela 1 dilim ekmek eklerseniz o zaman tüm büyüyü bozmuş oluyorsunuz. o yiyeceğiz bir dilim ekmek veya reçel ne ise, sizin 1 saat sonra acıkmanıza sebep olacak. Oysa yukarıda saydığım glisemik indexi düşük gıdalar, karaciğerden değil ince bağırsaklardan uzun süreli sindirirler ve sizi tok tutarlar.
İşte sabahları bunları hiç tüketmedim. Ekmek, Reçel, Çikolata, Bal vb., Kızarma.. Börek, Boğoça, Simit...
Öğlen Yemeği ve Kurallar
Benim zayıflama yöntemimde gerçekten ne yediğimden çok ne yemediğim önemliydi. İşte ben yenmemesi gerekenleri yazıyorum siz geriye kalan her şeyi doyana kadar yiyebilirsiniz. Miktar belirtmiyorum.
Yemediklerim: Her türlü Pirinç Pilavı, tel şehriye, Makarnalar, Patatesli Yemekler, Her türlü tatlı, Mantı benzeri hamur işi yemekleri. İçinde Un olan her türlü çorba ( Mercimek, tarhana vb.. ). Hamburger, lahmacun, patates kızartması...
Tavsiyeler: Dışarıda mümkün olduğunca yemek yemeyin, dışarıda yemek yemeniz gerekiyorsa, güzel bir salata üzerine sadece ızgara et, balık ve sadece ızgarada pişmiş etleri tercih edin. Yemekten hemen sonra meyve yemeyin. En az 1 saat öteleyin ve hemen sonra çay tüketmeyin.
Akşam Yemeği ve Kurallar
Akşam yemeği saati en geç 20:00'de yenmiş olmalı. 20den sonraya kalıyorsanız çok hafif geçiştirin veya hiç yemeyin. Çünkü akşam geç saatte metabolizma zaten durma noktasında olduğu için yedikleriniz olduğu gibi sabaha yağ olarak vucutta depolanacaktır.
Öğlen yemeği kuralları burada da geçerli, asla ve asla Hamur işleri, ekmek, makarna, pirinç, unlu çorba vb. tüketmiyoruz. Zeytinyağı ile pişmiş sebze yemekleri, ızgara etler, tavuk balık istediğimiz kadar yiyebiliriz.
Ara Öğün Yok!
Eskiden ara öğünlerde bol bol bisküvi ve benzeri şeyler tüketirdim. Ancak Öğün aralarını en az 4-5 saat tutmalısınız ki bu sürede yağ yakımı gerçekleşsin. Siz zaten yukarıda saydıklarımı yerseniz asla acıkmıyorsunuz. Açlık başlarda dayanılmaz bir hal alırsa. Bir avuç, fındık, badem yiyebilirsiniz. Meyve ise mümkünse zayıflayana kadar sadece yemeklerden sonra 1 adet tüketmelisiniz.
Spor
Ben 20 kg verene kadar herhangi bir spor salonuna gitmedim, 20 kg verene kadar sadece 8 hareketten oluşan sporu evde haftada 3 gün yaptım. İşte size o 8 hareket ve yapılması gerekenleri detaylıca anlatan Genç ve Fit videosu..
Tüm bunlarla beraber her gün istisnasız 30 dk lık yürüyüş size her hafta 1 kg yağ kaybettirecek.
Sonuç
Günden güne eridim, 20kg yu verdikten sonra tam 5 tane hastalığım kendiliğinden iyileşti.
Zayıfladıktan sonra spor salonun antreman yapmaya başladım. Yaklaşık 3 yıldır düzenli olarak spor yapaya devam ediyorum. Önceleri sadece 100metre koşup dinlenirken artık 10km hiç durmadan koşabiliyorum
-92 kg'dan 72 kg'ya düştüm
-36 beden'den 29 bedene düştüm.
-100 metre koşa biliyorken, 10 km koşabiliyorum ( hiç dinlenmeden )
-Sırtımdaki kayropraktik sorunların hepsi iyileşti
-Boyum 2 cm uzadı ( Bu gerçek, ilerdeki yazılarımda detaylı yazacağım :))
-Ayağımdaki nüks eden bazı medikal sorunlar tamamen iyileşti
-Horlama ve nefes darlığı sorunum çözüldü
-Kalp Ritim Bozukluğu ve buna bağlı panik atağım tamamen iyileşti
-Mutluluk ve başarı seviyem arttı.
-İç organ yağlanma sorunu ortadan kalktı.
Gerçekten de hem görüntüm hemde hislerim 10 yıl gençleşmişti.
Anladım ki böylesine güzel hissetmek varken kilolu yaşamak sadece bizim seçimimiz.
Zamanla daha detaylı yazılar yazmaya devam edeceğim.
Umarım yazılarım zayıflamak isteyenlere bir yol gösterir.