Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4 İncelemesi (İncelemeler)

Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4 İncelemesi

Ana Sayfa | Blog | Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4 İncelemesi (İncelemeler) - 15.04.2019

Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4 İncelemesi

Bazı arabalar vardır uzaktan bakarsın çok beğenirsin, taktir edersin, bütçene uysa bile sahip olmaktan hep geri durur başına iş almak istemezsin. Oysa biraz cesareti olan biri için alabileceği en güzel arabalardan biri olan Jaguar X-Type kaliteli ve asaletli bir sürüş hissi ile, her gaza basışta yüzdeki gülümsemenin bir garantisidir.

Yanılmıyorsam Jaguar X-Type'i ilk olarak 2006 yılında Amasra'da görmüştüm. O zamanki parasını öğrenince bu para bu arabaya nasıl verilir diye hayıflanmıştım. Öyle iç geçirilecek bir tipi duruşu ve heybeti yoktu. Eh tabi o zamanlarda 24 yaşında olan biri tasarım ve asaletten ne kadar anlayabilirdi ise bakış açısı da o şekilde olacaktı:) Gel gelelim aradan 12 sene geçtikten sonra bu arabaya sahip olacağım hiç aklıma gelmezdi.

2018 yılında, 2002 Model Jaguar X-Type V6 2.5 4x4 sahibi oldum. Açıkçası pek araştırmadan aldım. İnternette yorumlara baktığınız zaman %90 oranında yorum arabayı hiç kullanmamış, satın almamış sadece çevresindeki kullananlara bakarak; "Ahmet Abide vardı ya o şey değil mi hani önünde kedi arması olan.", "Arkadaşımda vardı sanayiden hiç çıkmazdı, çok yakıyor", "Kaynımın eniştesinde vardı 2 yıl uğraştı satamadı" diyen insanlarla dolu.

Unutmamak gerekirki bazen birşeyi gerçekten öğrenmek için bizzat yaşamak gerekiyor. Elbette gerçek kullancıların referanslarını dikkate alarak riskleri en aza indirmek akıllıca olur. Yine de İnternetteki yorumların sadece %10unun gerçek kullanıcılar tarafından yapıldığını unutmamak gerekir. Lafı daha fazla uzatıp konudan sapmamak adına dilimin döndüğü kadar kendi yaşadığım deneyimlerden bahsetmek ve bu arabayı alacak kişiler için mini bir rehberlik etmek isterim.

Tasarım.
İlk olarak tasarımdan başlamak doğru olur, çünkü İngilizler ve İtalyanlar tasarım konusunda gerçekten iyiler ve özellikle İngiliz arabaları, Örneğin Aston Martin, Bentley, Land Rover, Jaguar, Mini... baktığınızda arabaların tasarımları kafanızda tam oturur ne kadar güzel dersiniz saatlerce izleyebilirsiniz. Bunun sebei İngilizlerin tasraımda Altın Oran’dan faydalanıyor olmaları. Matematik ve Mimari, Doğa daki bu muhteşem uyumu kullanır. (Bilmeyenler Altın Oran’ı internete araştırırsa ne demek istediğmi daha iyi anlayacaklar) Bu yüzden bu arabalarda bilinç altımızda doğanın bir parçası gibi şekillenir ve severiz. Dış kısmında, Öndeki Jaguar Arması elbette ilk dikkat çekici özelliği, arabaya bir asalet ve ayrı bir hava katıyor. İç kısmı ön konsolda kullanılan geçek ahşap döşeme, Deri koltuklar ve kaliteli işçilik ilk göze çarpan kısımları.

Özellikler
2002 model bir arabada günümüzde her arabada standart bile olmayan özellikleri görmek şaşırtıcı. Elektrikli Deri koltuklar, Koltuk Isıma, Dijital kilima, Hız Sabitleme, Yol Bilgisayarı, Elektrikli Camlar, Abs, 2 Hava Hastığı, Sunroof gibi ihtiyaç duyulan hemen herşey mevcut. Motor & Performans 2.5 litre 6 silindirli turbosuz olan bu model oldukça sağlam bir İngiliz Motoru. Kolay kolay bozulmayan zamanının teknolojisinin üzerinde bir performans sunan 196hp gücünde benzinli bir motor. Arabada vites geçişleri çok yumuşak ve neredeyse belli bile olmuyor. Gazı köklediğinizde çift egzosttan gelen o harika ses sizi heyecanlandıracak düzeyde. Turbo olmadığından gazı açtığınızda aniden altınızdan fırlamasını beklemeyin lakin havayı yedire yedire ciğerlerine çektiği için sesi ve ivmelenme oranı yüzünüzü güldürecek düzeyde. Şahsen son sahip olduğum motosikletten sonra hiç bir arabanın tat vermeyeceğini düşüyordum lakin bu fiyat/performansa göre Jaguar bunun hakkını verdiğini söyleyebilirim. Bu İngiliz arabasının içinde herşeyden evvel sürerken kendinizi iyi hissediyorsunuz. Yakıt masrafları ve işletim giderleri ikinci planda kalsada bu konuda da okuyucuların merakta kaldığını biliyorum ve elimden geldiği kadar aydınlatıcı yazmaya çalışacağım.

İşletim Giderleri / Bakım, Parça, Yakıt Giderleri
Arabanın vergisi 15 Nisan 2019 itibari ile yıllık toplam: 671₺, Yakıt durumu. Bakımlı, Buji Hava filtresi ve başka bir sorunu olmayan Jaguar X-Type yakıt olarak benim tecrübe edindiğim hesaplamalarım şu şekilde:

Şehir İçinde Min: 10 Litre;
Şehir İçinde Max: 18 Litre
Şehir içinde ortalama 11-14 litre,
Uzun Yolda Veri 1: 7.5 Litre / 100km
Uzun Yolda Veri 2: 9 Litre / 100km

İstanbul için referans alındığında Şehir içi sahil tarafında edindiğim referans değer, Şehir içi ortalaması ara sıra e-5, ara sıra sahil yolu için geçerli,
Uzun yol verisi 1 90km hızı geçilmediği ve çok sakin kullanılan 400km lik mesafe için geçerli. Uzun yol verisi 2: 90-140 aralığında kullanuldığında 1000km lik veriyi içermektedir. Standart Yağ, Yağ Filtresi bakımı Her 10.000km de bir işçilik dahil ödediğim rakam 250₺ görüldüğü üzere standart bir arabadan farkı yok. Lakin, parça fiyatları konusunda şuna dikkat edilmeli. Arka Stop Lambası çıkma Türkiye Fiyatı :1200₺ iken, İngilitere’de sadece 65₺ ( 9-10-paund) Ateşleme Bujisi TR fiyatı tanesi 1000₺ iken İngilterede 150-200₺ civarı. Eğer biraz araştırırsanız Türkiye’den de uygun fiyatlı parça bulmak mümkün. Benim İngiltere’de yaşayan arkadaşım olduğu için e-Bay’en Türkiye’deki fiyatların bazen 20/1 fiyatlarına alma şansım oldu. Dolayısı ile Jaguar’ın parça fiyatları beni pek etkilemedi. Jaguar sahibi olmak isteyen birinin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri bu. Parçalar Türkiye’de kesinlikle hepsi var ancak normalinin 10 katı fiyatına satılmakta. Acil olmayan parçaların İngiltere’den sipariş edilmesi ve belki biraz stoklu çalışma ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Yani şöyle düşünün, Nitekim Sıklıkla değişmesi gereken Buji, Hava Filresi vb aksanları bir iki takım sipariş vererek stoğınuzda tutabilirsiniz. Enteresan bir şekilde Türkiye’de çok uygun yan sanayi jaguar Xtype parçaları bulmakta mümkün. Örneğin kaput amortisörü sadece 35₺, yan sanayi hava filresi 60₺, Polen Fitresi 80₺ gibi fiyatlar var. Fakat bir motor takozunu 1200₺ den aşağı bulmanız mümkün değil. Üstelik buda çıkma fiyatı.

Bunların yanı sıra birde ülkemizde Jaguara biniyorsa parası vardır ve söğüşleyelim mantığı var. Bununla ilgili size şu örneği vermek isterim. Arabanın lastiği patlamıştı, biraz ilerdeki lastikçiye yürüyerek giderek lastik tamirini ne kadara yaptığı sordum 20₺ ye hallediyoruz dedi. Tamam o zaman arabayı getiriyorum dedim. Jaguarı gören lastik tamircisi bu 50₺ dedi. E hani az önce 20₺ olduğunu söylemiştin şimdi neden 50₺ oldu diye sorduğumda pişkin pişkin bu Jaguar çünkü dedi. Tamamen mantıksız ve psikolojik bir fiyat. Bu duruma dikkat etmek gerekiyor. Aynı şey Cam filmi çektirmek istediğinizde de karışınıza çıkıyor. Arabanın markasına göre fiyat çekiyorlar. Oysa baktığınızda bu Jaguar bir Clio parasına.

Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerek?
Jaguar Xtype'i alırken neredeyse kronik olan Motor Kulağına bakarak başlayabilirsiniz.  Genelde patlak veya patlamaya yakın oluyor. Eğer patlaksa satıcıdan indirim isteyebilirsiniz. İlk izlenim olarak arabaya genel olarak bir bakın, Krom kaplamaları soyulmuş mu?, Çizikler rahatsız edici düzeydemi, Ön ızgarada kırık var mı? Çünkü krom kaplamalar ve ön ızgara inanılmaz derecede pahalı bunu önemsemeden geçmemenizi tavsiye ederim. Benzin kapağı çalışıyormu, bagaj kaputu rahat açılıp kapanıyor mu diye de mutlaka bakın, sonra geçin arabanın içine koltuğa oturup mutlaka her yöne elektronik koltuğu test edin çalışmayan bir yeri varmıdır emin olun, cam otomatiklerinin hepsini kontrol edin. Sonra camların hepsini açık bırakıp arabadan inin, kapıları kapatın. Kumandanın kilitleme tuşuna basık tutarak kapılarla beraber camlarında otomatik olarak kapandığından emin olun. Hız sabitleyicic çalışıp çalışmadığını sorun, klimayıda mutlaka kış ayı dahi olsa açıp kontol edin. Bu söylediklerim detay gibi durabilir ancak gerçekten bunlardan biri çalışmadığındaki karşılaşacağınız masraflar çok fazla olabiliyor. 
Sonra arabaya binip bir tur atın, Vites geçişlerinin yumuşak ve az hissedilir olması gerekir, gazı köklediğinizde arabanın sesi ve ivmelenmesi size fikir verecektir. Frenlere sonuna kadar asılın abs devreye giriyor mu diye bakın. 
Elbette satıcı ile sohbet edin, bakım aralıklarını ve yaptığı masrafları sorun. 
Eğer Jaguar uzun süre kullanılmadı ise araba ağırlığından ötürü aksların üzerinde fazla baskı olduğu için biraz açılabiliyor, arabaya arkadan eğilip baktığınızda teker açıları gözle görülecek kadar eğikse bunları sonradan sağlıklı şekilde düzeltilemeyebiliniyor ne kadar rot balans yaptırsanız da araba 100km hızlarda sarsıyor.
Bunları yaptıktan sonra eğer sizin ön elemenizden geçti ise bir expere arabayı götürün, buraya kadar içinize sinmedi ise boş yere expere gitmenize bile gerek yok. Araç 4x4 olduğu için her experde arabanın motorunu test edecek yeterli teknik donanım yok girmeden önce bunu da sorun mutlaka. 
Şahsen ben 2 arabayı alırken de bunları göz önüne almıştım. 
Arabayı aldıktan sonra ise ilk tavsiyem, mutlaka satıcı ne zaman değiştirmiş olsa bile arabanızın yağ ve yağ filtresini hemen değiştirin. Daha sonra bir CarWax a giderek arabaya pasta cila, far parlatma ve ozon temizliği yaptırın. Jaguar için bu bakım çok fark ettiriyor üstelik hem eski sahibinden kalma izler yok oluyor hemde araba ilk günki iç kokusuna yakın bir hale geliyor. Bu işlemin bedeli İstanbul için 600₺ civarında tutmuştu.

Tavsiyeler
Eğer arabaya çok fazla binmiyorsanız, biraz prestijli olsun, sürerken kendimi iyi hissedeyim, normal bir arabadan daha fazla bakım masrafı ve parça bulma sorunu yaşamak benim için sorum olmaz diyorsanız tercih edebilirsiniz. Eğer İngiltere’den parça getirme şansınız varsa durum sizin için daha da lehinize olacaktır. Yinede arabayı satın aldığınız paranın 4/1 i kadar da her ihtimale karşı bütçenizde olsun derim. Ben arabayı ilana koyduktan sonra 24 saat içinde sattım. Hatta 3 kişide arabayı almak için sıraya girdi. Bunun sebebi benim aldığım jaguarın sadece 140bin km de olması hiç lpg takılmamış ve nispeten temiz olması idi. Ayrıca çektiğim fotoğraflarında bunda etkisi büyük oldu. Bir kaç ay sonra yeniden aynsından bir Jaguar daha aldım lakin o Jaguarı satmak biraz daha uzun sürmüştü.

Yazdıklarım ile ilgili aklınıza takılan yerler olursa bana sorabilirsiniz.



http://alialtuntas.net/blog/detay/3/13/Jaguar-X-Type-25-V6-4x4-Incelemesi
Jaguar X-Type 2.5 V6 4x4 İncelemesi